Tavan Vantilatörü Tamiri
Tavan Vantilatörü Tamiri
Tavan vantilatörünü tamir etmek için öncelikle arıza nedeni saptanmalıdır. Arıca kaynağına bağlı olarak elektrik devrelerinin kontrolü, vantilatör kanatlarının balans ayarının yapılması, titreme sorununun giderilmesi gibi çalışmalar yapılmalıdır. Tavan vantilatörü için tamir araçları mıknatıslı anahtar, tornavida, ayarlı anahtar ve kargaburnudur.
Tavan Vantilatörü Arızasının Nedenleri
Tavan vantilatörünün yaygın arıza sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
Kanatlarda sarsılma: Vantilatör kanatlarının titremesi, motorun verimini de düşürür. Bu nedenle titreme yapan kanatların sağlayacağı hava akımı düşer ve oda, ilk zamanlardaki kadar serinlememeye başlar. Bu durumun en fazla görülen nedeni montaj kaynaklı hatalardır. Montaj sırasında vantilatörün kanatlarını birbirine bağlayan vidada gevşeklik bırakılması gibi nedenler, kanat sarsılmalarına neden olur. aynı zamanda nadir durumlarda kanat açıklığının uzunluğu iki kanat için de aynı olmayabilir. Bu durumun tespiti için metre ile vantilatör kanatlarının ölçülmesi gerekmektedir. aynı zamanda kanat balanslarının yapılmaması da bu soruna neden olmaktadır.
Hava sirkülasyonunda bozukluk: Vantilatörün kanatlarının ilk günkü gibi döndüğünü görseniz de, odayı aynı şekilde serinletmediğini fark edersiniz. Bu durumda yapmanız gereken, kanatlardaki hava akımını kontrol etmektir. Kanatlar dönüyor olsa da bazı durumlarda kanat eğimi, havayı sıyıracak şekilde bozulmuş olur. Bu durumlarda kanatlar havayı karşıya üflemek yerine yararak hareket eder. Genellikle montaj hatalarından ya da sonradan deprem gibi nedenlerle meydana gelen bu bozukluk, kanatların eğimi ayarlanması ile son bulur.
Isınma sorunu: Tavan vantilatörlerinde ısınmayı engelleyen bir soğutma sistemi bulunmaktadır. Sürekli olarak meydana gelen hareket, makinenin ısınmasına neden olur. genellikle ısınma sorunu olan tavan vantilatörü, sıklıkla çalışmayı durdurur. Bu durumda soğutucunun değiştirilmesi gerekmektedir.
Motor durdurma sorunu: Vantilatörün motorunun gereksiz bir şekilde durması, soğutucuda ya da elektrik kaynağında hasarı düşündürmektedir. Böyle bir durumun varlığında fiş ve kablolarda temassızlık aranmalıdır. Ayrıca durma anında motor sıcaklığı kontrol edilmeli, vantilatörün ısınmasının fazla olması halinde duracağı unutulmamalıdır.
Tavan Vantilatöründe Motor Arızaları
Tavan vantilatörü motorunda sorun ortaya çıkması, genellikle 3- 4yıl kullanılmış vantilatörler için gerçekleşmektedir. Motor gücünde meydana gelen düşüşün nedenleri elektrik aksamından ya da motora kaçan yabancı cisimden meydana gelebilir. Motor gücünde meydana gelen düşüş, ilk günkü verimi almamanıza neden olur. dönüş hızı yavaşlar ve motordan olmaması gereken seviyede ses duyabilirsiniz. Uzun süredir tavanda bulunan bir vantilatörde toz birikmesi nedeniyle motor düşüşü olabileceği gibi, rulmanlarda meydana gelen gevşeme de motor gücünü yavaşlatmaktadır. Gerekli durumlarda somunları değiştirmeniz gerekecek, gerekirse elektrik prizini sökmeniz istenecektir. Elektrik prizinin topraklı olmaması, vantilatör fişinde akımın yavaşlamasına neden olmaktadır.
Tavan Vantilatörü Nasıl Tamir Edilir?
Tavan vantilatöründe onarım işlemleri arıza nedenine bağlı olarak gerçekleşir. Motorun birden çalışmayı durdurması durumunda vantilatör çalışması durdurulmalı ve anahtarla kapatılmalıdır. Motor durdurma, genellikle aşırı ısınma sorununu işaret eder. bu durumda çalıştırmaya devam edilmesi, vantilatörün yanmasına neden olabilir. Aynı zamanda tavan vantilatörleri, elektrik kaçırma durumlarında da çalışmayı durdurur. Kablo ve elektrik aksamı duvar içinden devam eden bir vantilatörün öncelikli arıza verme nedeni, yangın çıkmasını önlemektir. Bu nedenle aşırı ısınma durumunda hemen çalışmayı durdurur.
Tavan vantilatöründe ısınma sorunu yoksa, motor düşüşü sorunlarında kanatların yerinde sabit olduğuna ve sürtünmenin en aza indirilmesine dikkat edilmelidir. Kanatlarda yapılan yanlış bir müdahale motoru etkiler. Bu nedenle motorun gücü düşer. eğer uzun süredir kullanılan bir tavan vantilatörünüz varsa, toz birikme ihtimaline karşılık içini düzenli olarak temizlemelisiniz. Ayrıca kademe kontaklarının ve amülgatör kaynağın kontrol edilmesi gerekmektedir.